A tökéletes forralt bor

Ismét itt a tél, már be is köszöntöttek a hideg éjszakák, úgyhogy kivédhetetlenül itt a forralt borozás időszaka, amit azért valószínűleg azért senki sem bán. Hoztunk pár hasznos információt, ami segítség lehet, a tökéletes forralt bor elkészítéséhez. Milyen borból érdemes forralt bort készíteni? A forralt borhoz is megfelelő minőségű „alapbor” válasszunk. Ne legyen kellemetlen íze, illata, ne legyen dugós, borhibás, vagy éppen oxidált, ugyanis hiába a sok fűszer, ezek a hibák ugyanúgy kiérződnek majd a poharunkból. Természetesen nem szükséges túl drága típust megvásárolni, egy alapkategóriás bor is lehet jó alapanyag a forralt borhoz, és a lényeg hogy olyan legyen amit legfeljebb pár napja nyitottunk ki.

Fehérbor vs vörösbor?

A leggyakoribb a vörösbor, hiszen sokkal gazdagabb aroma tartalma van, és jobban harmonizál a fűszerekkel, mint a fehérbor. Néhány ajánlott fajta: portugieser, zweigelt, blauburger, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah. Ha azonban könnyedebb forralt borok híve vagyunk, nyugodtan válasszunk fehérbort: traminit, szürkebarátot, rizlingszilvánit, muskotályos fajtákat, vagy akár egy kis rizlinget. Jó ha tudjuk hogy a forralt boroknak is van alkoholtartalma, igaz, hogy főzés közben bizonyos mennyiségű alkohol elillan, azonban a végeredmény általában így is közepes alkoholtartalmú bor szokott lenni. Megbolondíthatjuk különböző fűszerekkel is, mint például: fahéj, szegfűszeg, citrom, narancs, kardamom, csillagánizs, gyömbér…

És jöjjön akkor egy klasszikus forralt bor recept:

7,5 dl száraz vörösbor, 10 dkg cukor, 2 rúd fahéj, 9 szem szegfűszeg, 2 szem szegfűbors, 3 szelet citrom

Elkészítése roppant egyszerű: a narancsot és citromot vékony szeletekre vágjuk. A bort egy lábasba öntjük és hozzáadjuk a fűszereket (szegfűszeg, kardamommag, fahéj, vanília), a citromot, a narancsot, és a cukrot. Ezután addig melegítjük amíg eléri a forrást és hozzáadjuk a rumot, amit ezt követően meggyújtunk (flambírozzuk). Amint elaludt a láng, néhány percet pihentetjük, és már fogyaszthatjuk is!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük